ΤΕΣΤ


ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: Βρεφονηπικοκόμου

Η ειδικότητα του Βρεφονηπιοκόμου δεν πρέπει να θεωρείται επάγγελμα αλλά λειτούργημα γιατί: 

  • Ο ρόλος του Βρεφονηπιοκόμου είναι πολύτιμος τόσο για το μικρό παιδί όσο και για την κοινωνία. Το παιδί που έχει λάβει σωστή αγωγή στη βρεφική και νηπιακή ηλικία θα γίνει ένας σωστός ενήλικας χρήσιμος στην κοινωνία.
  • Ο Βρεφονηπιοκόμος βοηθά στην διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του παιδιού καθώς οργανώνει και εφαρμόζει, ημερήσιο παιδαγωγικό πρόγραμμα στον βρεφονηπιακό και παιδικό σταθμό, εφαρμόζοντας τις κατάλληλες παιδαγωγικές μεθόδους και συμβάλλοντας ολόπλευρα στην ψυχική, σωματική, ψυχοκινητική, νοητική και γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού.
  • Ο υπεύθυνος και ειδικευμένος Βρεφονηπιοκόμος συμβάλει στην προσαρμογή και ένταξη του παιδιού στο περιβάλλον του βρεφονηπιακού σταθμού και στην προετοιμασία του για την είσοδο του στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο.
  • Ο Βρεφονηπιοκόμος αποτελεί πρότυπο για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, καλύπτει τις ανάγκες τους, τα βοηθά στην κοινωνικοποίηση τους, ευθύνεται για την ψυχική και σωματική ακεραιότητα τους, προσφέρει γνώσεις, προβάλει τις αξίες της ζωής, εμπνέει εμπιστοσύνη και δημιουργεί μια μοναδική σχέση μαζί τους.
  • Ο Βοηθός Βρεφονηπιοκόμος, μέσα από τις σπουδές του στο ΕΠΑΛ, παρακολουθώντας μια σειρά θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων, ενημερωτικά επιμορφωτικά σεμινάρια μέσα στο εργαστήριο από εξειδικευμένους επαγγελματίες  και συμμετέχοντας στις προγραμματισμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χώρους εργασίας αποκτά:
  • γνώσεις και εμπειρία
  • ικανότητες και δεξιότητες εφαρμογής των κατάλληλων παιδαγωγικών μεθόδων, παιδαγωγικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων αγωγής και φροντίδας των παιδιών της προσχολικής ηλικίας που τον προετοιμάζουν κατάλληλα για την επαγγελματική του αποκατάσταση.

 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: Βοηθών ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων

Ο απόφοιτος της ειδικότητας με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αποκτά:

Μπορεί να εργαστεί ως βοηθητικό προσωπικό στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό φορέα σε εργαστήρια Μικροβιολογικά, Βιοχημικά - Αιματολογικά, Ανοσολογικά, παθολογοανατομία, κυτταρολογικά, κέντρα Αιμοδοσίας, σε Διαγνωστικά κέντρα με τις παραπάνω ειδικότητες σε Φαρμακευτικές εταιρίες και σε υπηρεσίες Υγείας ή περιφερειακά κέντρα.

Πάντοτε με την καθοδήγηση των αποφοίτων Τ.Ε.Ι. της αντίστοιχης ειδικότητας ή των ιατρών μικροβιολόγων αναγράφει τα στοιχεία των εξεταζομένων, τις αιτούμενες εξετάσεις και τα αποτελέσματα στο αρχείο του εργαστηρίου, δίνει οδηγίες προς τους εξεταζόμενους για τη συλλογή των δειγμάτων και για τη σωστή προετοιμασία τους, παρασκευάζει τα απαραίτητα διαλύματα και θρεπτικά υλικά, γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας και συντήρησης των μηχανημάτων του εργαστηρίου, πραγματοποιεί αποστείρωση υλικών και εργαλείων, παραγγέλνει, παραλαμβάνει και αποθηκεύει τα αναλώσιμα υλικά, γνωρίζει τους όρους υγιεινής και ασφάλειας του χώρου εργασίας, πραγματοποιεί μετρήσεις και τηρεί το ιατρικό απόρρητο.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΜΕΑ Β ΤΑΞΗΣ

    Επικοινωνία